Meteen naar de inhoud

Kieqs woar heide is

Kijk eens waar je de heide vindt

De tijd van foto’s maken voor de wedstrijd het Schierste Ploatje is voorbij. Mijn opleiding tot beroepsfotograaf loopt ook al zo’n beetje aan het einde. Met nog twee opdrachtjes te gaan en een gemiddelde van een 8,8 sta ik er qua resultaat en planning mooi voor.  Zo heb ik nu weer wat meer tijd om blogs te schrijven voor mijn website  www.kieqseem . Het is de bedoeling dat ik op deze website informatie deel over wat ik allemaal met een camera kan, dat ik tips geef over fotograferen en ook waar je als fotograaf zelf  schiere ploatjes kunt maken. Bijna alle info die ik gedeeld heb op de website www.mooieplekkennoordnederland.nl  ga ik ook integreren in de Kieqseem-website. Wat is er nu mooier om begin augustus te gaan schrijven over iets waarbij menig fotograaf het hart sneller gaat kloppen als ie aan de kleur paars denkt . Juist………. men kan weer richting de heidegebieden waar de heide bloeit. De vele regen heeft de heide goed gedaan, want de heidevelden bloeien erg vroeg.  Je kunt ze nu weer aantreffen, zij aan zij  met de poten van de statieven bijna  in elkaar verstrengeld, de fotografen die op de Posbank allemaal dezelfde foto gaan maken.  Persoonlijk niets voor mij. Ik ontdek liever nieuwe plekken.

Struikhei

Niet alle heidegebieden kleuren zo uitbundig paars, dit heeft te maken met wat voor weer we hebben gehad in de maanden voor de bloeiperiode en wat  voor planten er nog meer tussen de heide groeien. Dat laatste zou komen door teveel aanwezige stikstof in de bodem. Zo wordt het Groningse Ter Borg, vlakbij Sellingen in het mooie Westerwolde vaak aangeduid als heidegebied, maar veel paars heb ik er nog nooit gezien. De soort heide die zorgt voor een paarse kleur is de struikhei en komt voor op de zogenaamde droge heide.

Struikhei wordt 10-100 cm hoog, op sommige plaatsen bereikt oude struikheide een hoogte van 150cm. Aan het eind van de takjes zitten de paarse bloemen. Elke bloem heeft twee schutblaadjes. Vooral in natte jaren zoals nu is de bloei uitbundig. Voor onderhoud worden onder meer schapen en Schotse Hooglanders ingezet.

De Heide vlakbij het dorp Itterbeck net over de Duitse grens, mooie glooingen maken dit een prachtig stukje natuur.
Hotspot Gasterse Duinen, let wel op soms loopt er iemand in de weg!

Mooie plekken op een kaart

Fotograferen in een heide gebied doet dus menig natuurfotograaf watertanden. Maar zeg nu ook zelf. Een opkomende zon, grondmist, paarse heide en eventueel nog wat grazers er bij zijn dé ingrediënten voor een superplaat. Ik heb voor jullie wat heidevelden verzameld op een kaart. Dit zijn voornamelijk heidevelden waar ik zelf geweest ben of die mij bekend zijn. Let wel, dit zijn gebieden klein en groot met veel of wat minder heide. Ze hebben allemaal een ding gemeen, het is er sowieso prachtig en je hebt niet eens een oneindig groot aandoende vlakte met heide nodig om een mooie natuurfoto te maken.

Mocht je naar aanleiding van deze blog nog tips of opmerkingen hebben, ik hou me van harte aanbevolen.

Anno Kruize

Onbekend bij velen, heidegebieden net over de grens in het Duitse Emsland. Dit is vlakbij het dorpje Tinnen